csopakabana
nap
Nyitóoldal Árak Galéria Térkép Programok

Csopak és környéke

Fekvése

A Balaton keleti medencéjének északi partján fekszik, Balatonfüred (pontosabban az ahhoz csatolt Balatonarács) és Paloznak között. Vasúton a Székesfehérvár–Balatonfüred–Tapolca közti északi-parti vonalon közelíthető meg, vasútállomással rendelkezik. Közúton Budapest felől az M7-es autópályáról a balatonvilágosi csomópontban letérve a 71-es főúton, illetve a 8-as főútról Veszprémnél letérve a 73-as főúton érhető el. A Veszprémet a Balatonnal összekötő festői Nosztori-völgy szájánál fekszik.

Horgászat

A község strandjának keleti szélén fémszerkezetes, új építésű, széles stég található, melyet kizárólag horgászatra lehet használni, csónakkikötés egy közeli stégnél lehetséges. A horgászstég a Csopak-Paloznaki Horgászegyesület felügyelete alá tartozik, horgászjegyet a Kossuth utcai horgászboltban - a vasútállomástól felfelé 100 méter - lehet vásárolni.

Futás

A községben rendezi meg évente a Csopaki Futást a Viking Sport Egyesület. A futás mindig a Csopaki Napok rendezvénysorozathoz kapcsolódik, ezért bőven akad program a verseny előtt-után. A Csopaki Futáson 5 és 10 kilométeres távok közül lehet választani. Mindegyik hangulatos csopaki utcákon és biztonságos kerékpárutakon kanyarog. A pályacsúcsot a 10 kilométeres versenyen Soós Dániel, a Budapesti Honvéd válogatott atlétája tartotta 2008-ig 30.03-cel, amikor is az előző években már győztes VEDAC-os Búcsú Dénes 29:41-re emelte e tétet! A versenyen részt vett már Kovács Ida maratoni futó olimpikon, a VEDAC atlétája is. A verseny közben a legkisebbeket gyerekverseny várja a versenyközpont melletti réten. Az ország több futóklubja szervez edzőtáborokat Csopakon, az edzésekhez ideális változatos terepviszonyok és a kiszolgáló létesítmények magas színvonala miatt.

Labdarúgás

A község büszkesége az újonnan felújított focipálya, melyen a Csopak FC játssza hazai mérkőzéseit a magyar bajnokságban. A pálya sokszor volt helyszíne nemzetközi tornáknak is.

Csopaki Művésztelep

A Csopaki Művésztelep kulturális misszió egy Művészdinasztia vezetésével. A 10 nap nyári alkotómunkát[3] egy kiállítás koronázza meg minden évben a Csopak Galériában.


Nevezetességei

Árpád-kori Szent István-templom romja ("Csonkatorony")
14. századi Szent Miklós-templom romja (kövesdi templom)
Római katolikus templom (modern, 1985; benne tűzzománc oltárkép és keresztút)
Református templom
Ranolder-kastély
Budai-villa
Angolkisasszonyok nyaralója
Vízimalom (malomipar-történeti kiállítás)
Szent József Gyógyforrás
Díszkút (a strand bejáratánál)
Csákány-hegyi kilátó
Nosztori-völgy: turistautak

Forrás: Wikipédia


Legyen a vendégünk, és töltse el szabadságát kellemes környezetben!

Családias apartman házunk nyugodt, csendes környezetben található, néhány perc sétára a Balaton parttól.